ιστορια

Ιστορια του αρχοντικου

Η οικογένεια των Χατζηγακαίων εντοπίζεται γύρω στον 15ο αιώνα, σύμφωνα με την παράδοση και από μαρτυρίες της εποχής. Από τότε μέχρι σήμερα, από τους κόλπους της ξεπήδησαν άνθρωποι που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στον χώρο της πολιτικής και του πνεύματος.

Ο Αρχοντικός Πύργος Χατζηγάκη

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1890 και χτίστηκε από Ελβετούς αρχιτέκτονες. Αποτελούσε την θερινή, εξοχική κατοικία της οικογένειας. Το πανέμορφο χωριό της νότιας Πίνδου και του Ασπροποτάμου, το Περτούλι, αποτελούσε από τότε σημείο αναφοράς της οικογένειας, αφού τα μέλη της το ετίμησαν, καθένας με τον δικό του τρόπο. Όπως αναφέρει ο λόγιος Αλέκος Χατζηγάκης στο βιβλίο του «Περτούλι, το χωριό μου» ‘…το φως εδώ πάνω κυκλοφορεί ήρεμο και ποικίλο σ’ όλες τις εικόνες του. Χαϊδεύει και διαπερνά το ανθρώπινο «είναι», ακτινοβολεί στα μάτια. Η σκέψη και η έμπνευση βρίσκουν εδώ το ειρηνικότερο καταφύγιο…’

Το 1892 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Αρχοντικού, δίπλα σε ένα παλαιότερο κτίσμα της οικογένειας, έναν πύργο. Ο πύργος αυτός δεν υστερούσε σε μεγαλοπρέπεια και χαρακτηριζόταν ως πολεμικός, αφού το αρχιτεκτονικό του σχέδιο ήταν μελετημένο να παρέχει ασφάλεια σε ενδεχόμενη πολεμική επίθεση, αλλά και άμυνα σε ληστρικές επιθέσεις.

 

 

Ιστορία κτιρίου παλιά φωτογραφία
Αναμνηστική φωτογραφία στο Αρχοντικό

Ένα «μικρό παλάτι»

Το Αρχοντικό, το οποίο χαρακτηρίστηκε από κάποιους «μικρό παλάτι», κτίστηκε με μια αρμονική και συμμετρική αρχιτεκτονική- προηγμένη για την εποχή της, αφού διέθετε και αποχετευτικό σύστημα και εσωτερικό σύστημα ύδρευσης- και φιλοξένησε αντικείμενα διαλεγμένα με μεράκι από το εξωτερικό όπου ταξίδευαν οι ιδιοκτήτες αλλά και απ’ όλη την Ελλάδα: ένα σαλόνι από ελεφαντόδοντο και ασημικά φερμένα απ’ την Ασία, πορσελάνινα σερβίτσια απ’ την Γαλλία, υφαντά από Μετσοβίτισες τεχνίτριες, χαλιά από την Ανατολή, συλλογές από κοσμήματα και ενδυμασίες της εποχής, πολύτιμα οικιακά έπιπλα και σκεύη, όργανα μουσικής.

Η μεγαλοπρεπής εξοχική κατοικία φιλοξένησε στα χρόνια της μέλη βασιλικών οικογενειών, μέλη της φιλικής εταιρίας –της οποίας μέλη υπήρξαν και οι άνδρες της οικογένειας-, διακεκριμένους ανθρώπους της πολιτικής, κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής της εποχής.

Κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο το Αρχοντικό έγινε το αρχηγείο του ΕΛΑΣ στην περιοχή, και για τον λόγο αυτό, το 1943 κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς.

 

 

Το παλιό Αρχοντικό
Το παλιό Αρχοντικό

Πως έγινε ξενοδοχείο

Το 1993, ο ιδιοκτήτης και πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Χατζηγάκης, επηρεασμένος από τις ιστορίες του παρελθόντος και με ουσιαστικό σεβασμό στην οικογενειακή παράδοση, αποφάσισε να ανακατασκευάσει πιστά τον οικογενειακό πύργο, βασισμένος στις ελάχιστες παλιές φωτογραφίες και στις μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν ζήσει ή είχαν επισκεφτεί το Αρχοντικό.

Χρειάστηκαν επτά χρόνια μελέτης και κοπιαστικής προσπάθειας, με σεβασμό στο περιβάλλον, στο αρχιτεκτονικό στυλ και στο παρελθόν, προκειμένου να χτιστεί ένας ξενώνας υψηλών προδιαγραφών γι’ αυτούς που εκτιμούν την ποιότητα.

 

 

 

Μικρό σαλόνι του ξενοδοχείου Αρχοντικό Χατζηγάκη
Μικρό σαλόνι του ξενοδοχείου εκεί όπου βρίσκονταν τα παλιά κελάρια

Το Λογοτυπο

Πως σχεδιάστηκε το λογότυπο του ξενοδοχείου

Στο λογότυπο του ξενοδοχείου περιελήφθησαν τα ιστορικά σύμβολα της οικογένειας Χατζηγάκη, που ήταν μάλιστα σκαλισμένα στην πόρτα της κύριας εισόδου του παλιού αρχοντικού:

Το ελάφι, σύμβολο του Περτουλίου

Το περιστέρι, σύμβολο της ειρήνης

Το τετράφυλλο τριφύλλι, σύμβολο της Φιλικής Εταιρίας

Το σταφύλι, σύμβολο της φιλοξενίας

Ο σταυρός, σύμβολο της πίστης στην Ορθοδοξία

Ο κύκλος, που συμβολίζει την ενότητα της οικογένειας Χατζηγάκη

 

Thanks for having us in the beautiful Chatzigakis family castle. We felt at home in this historical place! We enjoyed the area and the beautiful nauture. Thank you for your warm hospitality. It was wonderful!
Marcus & Celeste (Amsterdam)

Διαμονη

Standard δωμάτια - Αρχοντικό Χατζηγάκη

Δωματια Standard

2 ενήλικες και 1-2 παιδιά, queen bed, περίπου 26 τ.μ.

Deluxe rooms Αρχοντικό Χατζηγάκη, Περτούλι

Δωματια Deluxe

2 ενήλικες και 1-2 παιδιά, queen bed, περίπου 45 τ.μ.

Superior δωμάτιο ξενοδοχείο Αρχοντικό Χατζηγάκη,Περτούλι, Ελάτη

Δωματια Superior

2 ενήλικες και 1 παιδί, king bed, περίπου 40 τ.μ.

Junior Suite στο ξενοδοχείο Αρχοντικό Χατζηγάκη

Σουιτες Junior

2 ενήλικες και 1-2 παιδιά, king bed, περίπου 50 τ.μ.

Grand Suite, Honeymoon, ξενοδοχείο Αρχοντικό Χατζηγάκη, Περτούλι, Ελάτη

Σουιτες Grand

2 ενήλικες και 1-2 παιδιά, super king bed, περίπου 80 τ.μ.

εγγραφειτε στο newsletter

για να λαμβάνετε όλες τις τελευταίες προσφορές και τα νέα του ξενοδοχείου