το περτουλι

Το Περτουλι

πληροφορίες για το χωριό και την ιστορία του

Το Περτούλι βρίσκεται στο Νομό Τρικάλων στην Πίνδο σε υψόμετρο 1150μ. Απέχει από την πρωτεύουσα του Νομού, τα Τρίκαλα, 45χλμ. Τα διοικητικά όρια της περιοχής του Περτουλίου αρχίζουν από το ψηλότερο σημείο, Τζιατζιά, όπου και η είσοδος στο πυκνό δάσος και τα λιβάδια. Στο σημείο αυτό χωρίζουν τα νερά που έρχονται από τα ρέματα των βουνών και ρέουν, άλλα ανατολικά και χύνονται στον Πηνειό και άλλα δυτικά και χύνονται στον Ασπροπόταμο – Αχελώο. Από την πλευρά του Νεραϊδοχωρίου, ένας κάθετος βράχος σε επαφή με τον εθνικό δρόμο Τρικάλων – Άρτας αποτελεί φυσικό όριο. Σήμερα το Περτούλι είναι Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Πύλης. Είναι το τελευταίο προς τα ανατολικά χωριό από τα 32 «βλαχοχώρια της άλπειας περιοχής του Ασπροποτάμου.

Το Περτούλι περιτριγυρίζεται από τα κατάφυτα με έλατα βουνά της Πίνδου: Τον Κόζιακα το αρχαίο Κερκίτιο όρος έχει 25χλμ μήκος και υψόμετρο 1901μ το οποίο ανήκει στην κατηγορία των Αυστριακών βουνών Καρστ. Τα βουνά Μπουντούρα – Βίγγα, Μπέρτα – Βαθύ, Φούρκα, Γκιώνα, Κεπτινέλο. Η επιβλητική Μαρόσα στο βάθος και νότια, συμπληρώνει τα τείχη. Το Δάσος εκτάσεως 33 χιλ. στρεμμάτων ανήκει κατά κυριότητα στο Δημόσιο. Παραχωρήθηκε στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1934, κατά νομή για εκπαίδευση των φοιτητών της Δασολογίας και για επιστημονικές έρευνες. Το χωριό είναι κτισμένο στην πλευρά της Φούρκας με όψη ανατολική, κατά μήκος της εθνικής οδού Τρικάλων – Άρτας σε 3-4 επίπεδα που ορίζονται από παράλληλους δρόμους.

 

 

 

 

 

 

Σήμερα έχει 150 κτίσματα όλα μαζί (κατοικίες, εκκλησίες, σχολείο, καταστήματα, καταλύματα, πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις). Διατηρεί, κατά βάση, τον τοπικό ρυθμό που είναι ο ηπειρωτικός. Παρά τις επιρροές από μοντέρνα υλικά, υπάρχουν πολλά καινούργια κτίσματα – μεταπολεμικά – καλοφτιαγμένα, πραγματικά στολίδια. Από τις κτιριακές εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου, ξεχωρίζουν τα σχεδιασμένα από τον επιφανή αρχιτέκτονα καθηγητή του Ε.Μ.Π. Δημήτρη Πικιώνη. Η προσπάθεια των ντόπιων είναι να διατηρήσει ο οικισμός αναλλοίωτο το τοπικό χρώμα μακριά από ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη και να ανακτήσει την παλιά του αίγλη.

Το φυσικό κάλος του Περτουλίου, η ιστορία του, οι προοδευτικοί άνθρωποί του, τα μεγαλοπρεπή πυργόσπιτα, το έκαναν γνωστό από αιώνες, πριν και το καθιέρωσαν ως κέντρο αναφοράς του Νομού Τρικάλων. Ήταν πάντα στην επικαιρότητα όπως και σήμερα. Κατοικούνταν πάντα και φιλοξενούσε οικογένειες από τις οποίες αναδείχθηκαν πολιτικοί, επιστήμονες, πνευματικοί άνθρωποι, επιχειρηματίες με πανελλαδική εμβέλεια. Σήμερα έχει περίπου 250 δημότες και πολλούς άλλους κατοίκους μη μόνιμους. Αποκαλούνται βλάχοι ή «κουτσόβλαχοι» επειδή μιλούσαν – και μιλάνε πολλοί ακόμα – παράλληλα με την ελληνική και λατινογενές ιδίωμα το οποίο σύμφωνα με ιστορικούς, έμαθαν την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας. Κατοικείται και από ένα ποσοστό Σαρακατσάνων οι οποίοι ήρθαν ως τσοπάνηδες παλιών μεγαλοτσελιγκάδων. Σήμερα οι κάτοικοί του ασχολούνται με την κτηνοτροφία, ως ξυλοκόποι στο δάσος, και με τουριστικά επαγγέλματα.

διαμονη

Standard δωμάτια - Αρχοντικό Χατζηγάκη

Δωματια Standard

2 ενήλικες και 1-2 παιδιά, queen bed, περίπου 26 τ.μ.

Deluxe rooms Αρχοντικό Χατζηγάκη, Περτούλι

Δωματια Deluxe

2 ενήλικες και 1-2 παιδιά, queen bed, περίπου 45 τ.μ.

Superior δωμάτιο ξενοδοχείο Αρχοντικό Χατζηγάκη,Περτούλι, Ελάτη

Δωματια Superior

2 ενήλικες και 1 παιδί, king bed, περίπου 40 τ.μ.

Junior Suite στο ξενοδοχείο Αρχοντικό Χατζηγάκη

Σουιτες Junior

2 ενήλικες και 1-2 παιδιά, king bed, περίπου 50 τ.μ.

Grand Suite, Honeymoon, ξενοδοχείο Αρχοντικό Χατζηγάκη, Περτούλι, Ελάτη

Σουιτες Grand

2 ενήλικες και 1-2 παιδιά, super king bed, περίπου 80 τ.μ.

Περάσαμε ένα πολύ όμορφο και γραφικό Πάσχα στο χωριό σας. Το ξενοδοχείο σας είναι σε υπέροχο σημείο, με εκπληκτική θέα και όλες οι παροχές σας άψογες. Μείναμε πολύ ευχαριστημένοι από τη φιλοξενία σας. Με την πρώτη ευκαρία υποσχόμαστε ότι θα σας ξαναεπισκεφτούμε.
Βασίλης Στρ.

εγγραφειτε στο newsletter

για να λαμβάνετε όλες τις τελευταίες προσφορές και τα νέα του ξενοδοχείου